Weidevogels

De grutto en de tureluur zijn ernstig bedreigd. Hun aantallen in Nederland lopen gestaag terug. Ook kieviten en wulpen hebben het niet breed. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar de grutto te horen is.

Om er voor te zorgen dat de weidelanden aantrekkelijk zijn voor de vogels om er daadwerkelijk te gaan broeden, moet er een bepaalde drassigheid zijn. Om dit mogelijk te maken heeft de VLMH een plas-dras pomp aangeschaft en zorgen vrijwilligers er voor dat deze pomp wanneer nodig zijn werk doet. De pomp bleek een schot in de roos in de droge zomer van 2018, vele vogels wisten het natte land te vinden en waarderen. De pomp is weer in orde gemaakt voor 2019. 

Dankzij de medewerking van veel agrariƫrs werkt deze aanpak. Een evenwichtige benadering met aandacht voor verschillende belangen is essentieel.

Compensatiegelden Haven

Dankzij de compensatie voor de uitbreiding van de haven in Hattem in vogelgebied zijn extra maatregelen mogelijk voor bescherming van weidevogels. 

Zo zijn dankzij het knotten van bomen rovende kraaien zichtbaar. En dankzij het aanbrengen van schrikdraad wordt de grootste bedreiging voor eieren en jongen door vossen verhinderd. Het is een unieke aanpak waarvoor uit waarvoor andere gebieden in Nederland belangstelling bleek. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.