Twee uur in natuur significant effect op gezondheid?

Een recente studie suggereert dat twee uur per week in de natuur doorbrengen een significant effect heeft op de gezondheid. Het maakt niet uit hoe je die uren doorbrengt. Rennend, wandelend, zittend: het is allemaal goed.

Een kritiekpunt op de studie (van de auteur van dit bericht die haar wetenschappelijke achtergrond nu eenmaal niet kan verloochenen): de meting was retrospectief. Dat wil zeggen dat er teruggekeken wordt. 20.000 mensen beantwoorden allerlei vragen over hun gezondheid en over hun tijd in de natuur in de week voorafgaande aan de vragenlijst. Het is onduidelijk hoe de relatie tussen natuur en gezondheid zit: wat kwam er eerst, natuur of gezondheid? Mensen die minder gezond zijn komen wellicht minder buiten. Gezonde mensen maken misschien meer van de natuur gebruik. 

 

Natuurorganisaties vragen om nieuw onderzoek Leliestad airport vanwege de invloed op de Veluwe

Vier Gelderse Natuurorganisaties waarschuwden vorig jaar over de negatieve invloed van vliegtuigen die over de Veluwe vliegen. De stikstof die naar beneden komt is funest voor de Veluwe. 

Vorig jaar heeft het Europese Hof van Justitie de PAS afgewezen. De PAS is een methodiek die gebruikt wordt om de uitstoot van stikstof te meten voor nieuwe projecten zoals wegen en een luchthaven. De Hoge Raad besloot vervolgens wat er moest gebeuren. Een en ander betekent dat er opnieuw onderzoek moet komen. 

Voor achtergronden verwijzen we u graag naar de website van de Gelderse Natuur en Milieu federatie. 

Waterschap nieuw maaibeleid om biodiversiteit te bevorderen

Waterschap is deze week begonnen met maaien van de dijk langs de IJssel. Ze gaat  gefaseerd maaien om de flora en fauna te verbeteren. 

De dijk wordt de in de lengterichting in vlakken verdeeld. Deze vlakken worden op verschillende tijdstippen gemaaid. Alleen de vlakken met een hoge veiligheidseis worden nu gemaaid, de andere vlakken volgen in de zomer of pas in september. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar deze webpagina.