Milieutips

Milieutips

Weidevogels

In de weilanden zitten kieviten, grutto’s, wulpen, tureluurs en scholeksters. Om sommige weilanden en langs de haven zit een gedeelte van het jaar schrikdraad om vossen uit het broedgebied te weren. De resultaten van deze maatregel zijn heel positief, er zijn in de omheinde weilanden nauwelijks nesten geplunderd door vossen. In juni wordt het schrikdraad jaarlijks weggehaald.

Dit initiatief vindt landelijke navolging. Wij vragen u om uw hond aangelijnd te houden, vooral bij de weilanden rondom de haven en bij de uiterwaarden, om de nesten te beschermen.

Zaaien en planten in schooltuin

Er wordt vanaf begin maart  in de schooltuin achter het Palet gewerkt door de kinderen uit groep 6. Op initiatief van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem en Hartje Groen is het Palet met de schooltuin begonnen. De eerste violen zijn geplant en spinazie is gezaaid. Er is een pomp aangelegd zodat de kinderen ook gedurende de week de plantjes water kunnen geven.  De kinderen genieten van het water geven, en verzorgen ook door de week tijdens het speelkwartier de moestuin. Het is mooi te zien hoe verantwoordelijk de kinderen zich voelen voor hun tuin.

Dankzij de heer Bastiani die voor dit seizoen een deel van zijn volkstuin heeft afgestaan aan de kinderen van het palet kunnen er nu twee groepen kinderen tuinieren in de moestuin. De kinderen en wij zijn hier heel blij mee!  Er zijn ouders en twee opa’s die helpen en iedereen is erg enthousiast. De kinderen hebben na het zaaien mooie vogelverschrikkers gemaakt om de duiven weg te houden. De natuur in de praktijk, daar leer je pas echt van.

Nestkastjes tijd

Kleine zangvogels zijn effectieve bestrijders van plagen in uw tuin, zoals muggen. Openingen van de nestkasten moeten richting oost of zuid georiënteerd zijn. De kastjes zijn te koop bij dierenwinkel of tuincentrum, bij www.vogelbescherming.nl en bij www.wiltfang.nl.

Duurzaam bouwen is bouwen met respect voor mens en milieu, en is te realiseren door de volgende maatregelen:

Beperk de vraag naar eindige bronnen (dus energiebesparing). Bij de bouw van uw huis kunt denken aan het gebruik van duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen, en water- en energiebesparende oplossingen. Goede isolatie, groene daken (mos- en sedumdak), de ouderwetse regenton voor het opvangen van het regenwater.

Kies voor bestaande oneindige bronnen, zoals zonnepanelen op uw dak voor productie van electriciteit, een zonneboiler voor uw warmwater, en een warmtepomp om uw woning met energie uit de bodem te verwarmen. Ook het opvangen voor regenwater voor het doorspoelen van uw wc en voor besproeien van uw tuin is een van de duurzame mogelijkheden.

Gebruik eindige bronnen efficiënt: suggesties om uw elektriciteitsgebruik te verminderen: ventileer met behulp van een warmtewisselaar, ook warmte uit douchewater kan men hergebruiken. Installeer lage temperatuur vloer- of wandverwarming. Gebruik LED verlichting en schaf energiezuinige apparaten aan.

De voordelen zijn niet alleen voor het milieu maar ook voor uw zelf: u bespaart energie en water, dus lagere maandlasten. U bent minder afhankelijk van de stijgende energiekosten, u realiseert betere leefomstandigheden en een gezonder binnenklimaat in uw huis. Voor verschillende duurzame maatregelen zijn subsidies beschikbaar: op de site van het ministerie van Economische zaken vindt u meer info: www.agentschapnl.nl.

Energiebesparingsbox

De vereniging Landschap en Milieu Hattem heeft voor u de energiebesparingsbox getest, vol met handige apparaatjes die u helpen om uw energielasten naar beneden te brengen. Het pakket bestaat onder meer uit stand-by killers, een energiemeter, een koelkastthermometer, warmteverklikkers en een waterbespaarder. Via www.deingenieur.nl bestelt u het pakket voor € 85. Behalve een beter beeld van uw energiegebruik levert dit pakket u een stevig rendement op:

Besparing stroom: 509 kWh per jaar.
Besparing water:     52 m3 per jaar.
Besparing Gas:      188 m3 per jaar
Besparing kg CO2  663,1 kg CO2 per jaar.
Terugverdientijd:      2,8 maanden, besparing: € 326,- per jaar.

Inzicht in uw energieverbruik: de Wattcher

In de webwinkel van de Ingenieur vindt u tevens de Wattcher, ook door VLMH voor u getest en goed bevonden. Dit designproduct maakt het stroomverbruik van het hele huis op een heldere manier inzichtelijk. Wanneer u een apparaat aan- of uitzet, toont de Wattcher direct het verschil. Zo ziet u waar de energie wordt verbruikt en ontdekt u hoe u kunt besparen. Ook interessant is om te ontdekken wat de ongemerkte energieverbruikers in uw huis zijn, zoals ongebruikte opladers die nog in het stopcontact zitten en apparaten die altijd standby staan. Gebruikers van de Wattcher besparen al snel 10 tot 20 procent elektriciteit. Dat scheelt een gemiddeld gezin € 80,- tot € 160,- per jaar. Prijs € 99,- info: www.deingenieur.nl.

Waterbesparen

Een lekkende kraan verspilt veel water: een kraan die een druppel per seconde lekt kost meer dan 25 liter water per dag, oftewel 10.000 liter per jaar! Maar hoe controleert u dat er een lekkende kraan is? Noteer de stand van de watermeter voordat u gaat slapen, als de stand ‘s ochtends hoger is, heeft u een lek. Vaak is een leertje vervangen de oplossing. Om de wc te checken op doorlopen kun je wat levensmiddelenkleurstof in het waterreservoir doen. Wacht een kwartier, en zie het resultaat. Als de kleurstof verschijnt lekt er onnodig water.

Electrische apparaten

Koop energiezuinige apparaten, maar de energielabels op de apparaten geven niet altijd heldere informatie.  Voordat je iets nieuws aanschaft kan je meer info vinden over hoeveel het apparaat verbruikt en wat de energievriendelijke opties zijn op de volgende websites:

www.milieucentraal.nl
www.energielabel.nl

Energie besparen tijdens het koken

Het koken van water in snelkokers kost veel energie, maar helaas doen we bijna altijd te veel water in de koker waardoor u onnodig energie verspilt. Doe niet meer water in de koker dan u nodig heeft, zo bespaart u makkelijk veel energie.

Eitje koken: om gas te besparen kunt u halverwege het koken het gas uitdoen. Doe de eieren in een pan met kokend water, wacht totdat het water weer kookt, zet het gas laag en laat 2 minuten koken. Doe het gas uit en laat de eieren met deksel op de pan nog 3 minuten in het water staan (voor zachter eitje 2 minuten, voor hard ei 4 minuten), daarna koud afspoelen. Hetzelfde is mogelijk met pasta en rijst. Aan de kook brengen, even laten doorkoken, gas uitdoen en met een goed sluitend deksel laten staan net zolang als de kooktijd die op de verpakking staat.

Koken in de hooikist: kook aardappelen, rijst, stoofpotjes 5-6 min. Doe dan de pan in een met hooi, wol, kussens, of oude slaapzak gevulde kist, dek de pan goed af met het isolerende materiaal, sluit de kist en laat een paar uur staan. U kunt ook een kastje of lade in uw keuken ombouwen tot hooikist. Als het etenstijd is kan de pan zo op tafel. Een hogedrukpan is ook een milieuvriendelijk alternatief, het verkort de kooktijd met de helft en is ook nog gezonder omdat er meer vitaminen behouden blijven.

Plastic Soup

Plastic is een groot probleem als het in het milieu terecht komt. In de zeeën drijven vele m3 half vergane plastic zakken, die samen een enorm milieuprobleem vormen. Begin bij jezelf en verminder het gebruik van plastic zakken: neem een boodschappentas mee naar de supermarkt of koop een opvouwbare boodschappentas die je in je tas kan stoppen, en gebruik dit als verpakking in plaats van de plastic zak, ook als je een nieuw truitje koopt!

Wassen

Was in een volle machine op max. 30-40 graden, en zo nu en dan de wasmachine met handdoeken en lakens op 60-75 gr zetten om de machine fris te houden. De droger gebruikt erg veel energie, dus droog je was aan de waslijn. Als het te lang duurt tot je was droog is, is het toch slim om de was eerst aan de waslijn zo droog mogelijk te krijgen en dan slechts een paar minuten in de droger om de was goed droog te krijgen.  Ook beter voor je kleding, het slijt zo minder.

Diverse tips:

Kleine aanpassingen in je handelen kunnen veel opleveren, enkele simpele tips:

 • douche 2 minuten korter en zet temperatuur van het douchewater iets lager. Droog na het douchen de wanden en de vloer. U bespaart zo’n 24 m3 gas per jaar omdat het verwarmen van een droge ruimte minder energie kost dan het verwarmen van een vochtige ruimte;
 • zet de verwarming 1 graad lager en zet de thermostaat van je warmwater op 50-60 graden;
 • isoleer je huis–vooral kruipruimte heeft veel effect– en plak naden en kieren dicht, plak radiatorfolie achter de radiatoren;
 • Een lichtsensor of bewegingsmelder voorkomt dat lampen onnodig branden. Vervang je lampen door led-lampen. Regelmatig aan en uit doen van lampen kost geen extra energie, ook niet bij TL- en spaarlampen.  Schakel bij afwezigheid van meer dan 3 minuten het licht uit;
 • zet je apparaten uit en niet op stand-by;
 • ontdooi de vriezer regelmatig (handig om dit te doen als het buiten vriest, de inhoud in koelbox buiten zetten);
 • doe je afwasmachine alleen aan als hij helemaal vol zit en gebruik het korte, meest energiezuinige programma;
 • schaf een regenton aan voor het bewateren van je planten, regenwater is goed voor je planten en bespaart water. Besproei het gras in een lange droge periode niet iedere dag maar eens per week en bij voorkeur ’s avonds. Gebruik hiervoor het regenwater dat u opvangt in de regenton;
 • heeft u een wc met ouderwetse stortbak: u kunt op een simpele manier water besparen door een baksteen in de stortbak te leggen. Dat scheelt per spoeling 1 à 2 liter;
 • er zijn dakpannen die uit zonnecellen bestaan. Niet goedkoop maar wel een mooie manier om zelf duurzame energie op te wekken. Kijk op www.duurzameenergie.nl;

Gebruik geen chloor voor het reinigen van uw WC. Schoonmaakmiddelen met EKO-keurmerk zijn het best voor het milieu. Laat het middel altijd even inwerken. Schoonmaakazijn is een goed en milieuvriendelijk alternatief voor chloor.

Recent Posts

Jaarlijkse ALV voor leden gevolgde door Lezing over sporen door René Nauta voor alle geïnteresseerden

Op donderdag 15 november is de jaarlijkse vergadering van de VLMH van 19.30-20.00 uur. De ALV is alleen voor leden, maar wordt gevolgd door een zeer interessante lezing van René Nauta.

Alle leden hebben voor de ALV een uitnodiging gekregen per mail. Heeft u deze gemist, stuur dan een mail naar :  info.vlmh@gmail.com of neem contact op met een van onze bestuursleden

Ook dit jaar zijn we te gast bij het Voerman Museum.

Om  20.15 uur  zal de lezing van dierensporen expert René Nauta plaatsvinden. René heeft onlangs voor de VLMH een zeer geslaagde excursie geleid  en mooie sporen laten zien en zoals hij zelf aangeeft:

Sporenlezen is echt geweldig, het is mijn grote passie en een van de belangrijkste redenen om buiten te willen zijn. Dat wil ik graag met je delen.
Sporen zijn overal te vinden en ze vertellen allemaal hun eigen verhaal. Van de kleinste keversporen in het zand, tot niet te missen wroetsporen van wilde zwijnen.

Na deze lezing ga je met andere ogen de natuur in!

 

 1. Bouw je eigen Insecten Hotel op 14 november: voor kinderen van 7-11 jaar Leave a reply
 2. Paddenstoelen excursie 28 okotber Leave a reply
 3. Erwin Hamer wint fotowedstrijd Leave a reply
 4. Algemene Ledenvergadering 2017 en lezing van Willem Kolvoort Leave a reply